Mana omīte vienmēr pie manas gultas nolika margrietiņu pušķi: kā izrādās, ne tāpat vien – pat nenojautu, kāds spēks piemīt šiem mazajiem ziediņiem

Foto – Pexels

Kopš seniem laikiem cilvēki augiem ir piešķīruši maģisku nozīmi. Visnoslēpumainākais no tiem bija margrietiņas. Jau jaunībā meitenes zīlēja, skaitot šī zieda ziedlapiņas, lai uzzinātu par puiša jūtām – vai viņš mīl vai nemīl. Taču patiesībā mazie ziedi spēj daudz, daudz vairāk!

Margrietiņas ir pazīstamas kā pļavas kumelītes, un ir daudzgadīgi augi, kas pieder pie Asteraceae dzimtas. Tās ir plaši izplatītas visā Eiropā un Ziemeļamerikā, un tās bieži var redzēt ziedot gan pļavās, gan ceļmalās un citās atklātās vietās.

Margrietiņas var viegli atpazīst pēc to baltajām ziedlapiņām un dzelteno centru. Tās ziedi ir salikti kā ziedkopa, kur katra baltā “ziedlapiņa” patiesībā ir atsevišķs ziediņš, tāpat kā dzeltenie centrālie ziediņi.

Margrietiņas labi aug saulainās vietās un dod priekšroku labi drenētām augsnēm. Tās ir diezgan izturīgas un var augt dažādos augsnes tipos, tostarp mālainās, smilšainās un pat nabadzīgās augsnēs.

Lasi vēl: Seši ziedi, kas, pēc tautas ticējumiem, pievilina bagātību jūsu mājoklim

Margrietiņas simbolizē nevainību un jaunību. Tās bieži tiek izmantotas ziedu pušķos, īpaši kāzās – tieši savas nozīmes dēļ.

Šie salāti pārspēj visu, ko es iepriekš biju ēdis: ļoti garšīgs un sātīgs ēdiens – gatavs tikai 3 minūtēs un izmaksā centus!

Margrietiņas nav palikušas nepamanītas arī kultūrā un mākslā – tās bieži ir dzirdamas gan dzejoļos, gan redzamas gleznās, simbolizējot dabas skaistumu un vienkāršību.

Bet kādi tad ir mūsu senču labākie ticējumi, kas saistīti ar margrietiņām?

Foto – Pexels

1. Ne velti mūsu priekšteči mājās izlika margrietiņu pušķus, un tas nebija “tāpat vien”! Viens no ticējumiem bija tāds, ka margrietiņas mājoklī un ģimenē attīra enerģija, sargā no ļauniem un skaudīgiem nodomiem un tādiem pašiem cilvēkiem, nomierina, piešķir mājās harmoniju.

Bet tas vēl nebūt nav viss, ar kādām spējām šie pļavu ziediņi ir apveltīti!

Raksta turpinājums nākošajā lapā:

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment